fbpx

Nuri Bilge Ceylan

Biyografi Güncellenme Tarihi: 26.03.2018 01:51

Nuri Bilge Ceylan Kimdir? Biyografisi

Nuri Bilge Ceylan Kimdir? 1959 yılında Çanakkale de doğan yönetmen Nuri Bilge Ceylan fotoğraf sanatçısı ve senarist aynı zamanda yazarlık dalında da birçok kitapları olan bir yönetmendir. Boğaziçi üniversitesi elektronik mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Türk sinemasında adını duyuran Nuri Bilge Ceylan Koza filmi ile Cannes film festivaline katılarak kendini burada göstermiştir.  İlk uzun metrajlı filmini 1997'de Berlin film festivalinde  3 bölüm olarak pastoral kasaba adlı filmi ile 1999'da ise meta film ilk iki filmin otobiyografisi olarak işlenen mayıs sıkıntısı adı filmi çekerek kendini kanıtlamıştır. Cannes film festivalinde favori isimlerden biri olan Ceylan 2002 yılında uzak adlı drama filmi ile Altın palmiye ödülü alırken ikinci ödülü de büyük jüri ödülü  alarak Grand prix ile taçlandırmıştır.

2006 yılında uzun metrajlı 4. filmi olan iklimler Cames film festivaline kabul edilmiştir. Bu filmde kamera önünde eşiyle oynayan Ceylan 3 maymun filmi ile de en iyi yönetmen ödülüne layık görülmüştür. Bu filmdeki ödülünü ülkesine adadığını teşekkür konuşmasında dile getirmiştir.

  Filmografi ve ödülleri

  • Koza filmi (1995)
  • Cannes film festivali kısa film 1997 kasaba 
  • 1998 17. uluslararası İstanbul film festivali fibresçi ödülü 
  • 1998 Berlin film festivali Caligari ödülü
  • 1999 Köln film festivali en iyi film ödülü
  • 1999 en iyi görüntü yönetmeni; mayıs sıkıntısı
  • Siyad 21. Türk sineması ödülleri
  • 1999 En iyi yönetmen ödülü en iyi film dalında
  • 1999 36. Antalya film festivali en iyi yönetmen
  • Dr Avni Tolunay özel ödülü 2 en iyi film 
  • Altın lale 19. uluslararası İstanbul film festivali 2000 en iyi 2000 en iyi Türk filmi
  • Dr Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı yılın en iyi Türk yönetmen fibresçi ödülü
  • 2003 Cinemaya film festivali 
  • 2003 Beyrut film festivali
  • 2004 16. Trieste film festivali en iyi yönetmen ve görüntü yönetmeni 
  • 2006 iklimler
  • 2006 43. Antalya film festivali 
  • En iyi ses tasarımı (İsmail Karadaş)
  • En iyi yönetmen( Nuri Bige Ceylan)
  • En iyi kurgu ( Ayhan Ergürsel)
  • En iyi labaratuvar sinefekt
  • En iyi yardımcı kadın oyuncu (Nazan Kırılmış)
  • 2006 59. Cannes film festivali fibresçi ödülü 

2008 Üç maymun 61. Cannes film festivali altın palmiye en iyi yönetmen ödülü almıştır. Yönetmenin Yeşilçam ödülleri de bulunmaktadır. Özel mansiyon ödülleri ve birçok ödüle sahip olan yönetmenin birçok yazdığı kitapta bulunmaktadır. 

 Nuri Bilge Ceylanın Kitapları

Nuri Bilge Ceylanın sinemasını okumak, İklimler, Anlat Mekan, Zaman, Üç maymun, Sinemaskop Türkiye, Kasaba adlı kitapları bulunmaktadır. Birçok okuyucu tarafından da beğeni ile okunmaktadır.

Nuri Bilge Ceylan Fotoğrafçılık;

 Üniversitedeyken fotoğrafçılık ve doğa sporlarına düşkünlüğü ile bilinen Nuri Bilge Ceylan Mimar Sinan da 2 yıl sinema eğitimi almıştır. Başarılı çalışmaları ve ödülleri ile Türk sinemasında adından söz ettiren yönetmen yeni filmi Ahlat Ağacının çekimlerine başlamıştır. Açtığı sergide 2012 de ölen babası Mehmet Emin Ceylan'ın fotoğraflarından oluşan sergisi ile ilgi toplamaktadır. Nuri Bilge Ceylan ölen babasını mayıs sıkıntısı filminde de başrol de oynatmıştır. Mehmet Emin Ceylan oyuncu olmamasına rağmen iyi bir performans sergileyerek beğeni toplamıştır. 

Nuri Bilge Ceylan Hakkında Kısaca

Adı Soyadı
:
Nuri Bilge Ceylan
Doğum Tarihi
:
26 Ocak 1959 (58 Yaşında)
Doğum Yeri
:
Çanakkale
Burcu
:
Oğlak
Göz Rengi
:
Kahverengi
Boyu
:
1.75 cm
Kilo
:
73 kg

Ödülleri

  • Koza filmi (1995)
  • Cannes film festivali kısa film 1997 kasaba 
  • 1998 17. uluslararası İstanbul film festivali fibresçi ödülü 
  • 1998 Berlin film festivali Caligari ödülü
  • 1999 Köln film festivali en iyi film ödülü
  • 1999 en iyi görüntü yönetmeni; mayıs sıkıntısı
  • Siyad 21. Türk sineması ödülleri
  • 1999 En iyi yönetmen ödülü en iyi film dalında
  • 1999 36. Antalya film festivali en iyi yönetmen
  • Dr Avni Tolunay özel ödülü 2 en iyi film 
  • Altın lale 19. uluslararası İstanbul film festivali 2000 en iyi 2000 en iyi Türk filmi
  • Dr Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı yılın en iyi Türk yönetmen fibresçi ödülü
  • 2003 Cinemaya film festivali 
  • 2003 Beyrut film festivali
  • 2004 16. Trieste film festivali en iyi yönetmen ve görüntü yönetmeni 
  • 2006 iklimler
  • 2006 43. Antalya film festivali 
  • En iyi ses tasarımı (İsmail Karadaş)
  • En iyi yönetmen( Nuri Bige Ceylan)
  • En iyi kurgu ( Ayhan Ergürsel)
  • En iyi labaratuvar sinefekt
  • En iyi yardımcı kadın oyuncu (Nazan Kırılmış)
  • 2006 59. Cannes film festivali fibresçi ödülü 

Kimdir?

(Kim olduğunu bir de sizden öğrenelim.)


Nuri Bilge Ceylan yer aldığı ile ilgili tüm biyografilere ulaşın.