Özellikle de son dönemlerde sosyal medyada ve haberlerde gündem konusu olan Kadir Mısıroğlu kimdir? 24 Ocak 1933 senesinde Trabzon’un Akçabat ilçesinde doğmuştur. Burada ilk ve orta öğrenimini almıştır. Lise öğrenimini almak için ise Trabzon’a gitmiş ve burada liseyi tamamlamıştır. 1954 tarihinde ise üniversite sınavına girerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölümünü kazanmıştır. Kadir Mısıroğlu öğrenci bulunduğu süreç zarfında çok sayıda yurt açarak bu yurtları çalıştırdı. Fakültedeki senelerinden itibaren hukuk bölümünden daha fazla tarihe ilgi duymuştur. Böylelikle Türkiye’nin yakın tarihi ile alakalı çok sayıda araştırmalar yapmaya başlamıştır.
Mısıroğlu’nun annesi 1991 senesinde, babası da 1975 senesinde vefat etmiştir. Kendisi de 1961 senesinde Aynur Aydın ile evlenmiştir. Üç çocuk babasıdır. Farklı farklı dergi ve gazetelerde takma isimle yazılar yayımlamıştır. İlk eseri ise 1964 senesinde Lozan Zafer mi, Hezimet mi? İsimli kitabın ilk cildini yazmıştır. Aynı yıl içerisinde de Sebil Yayınevi’ni açmıştır. 1970 senesine geldiğimizde ise genişletilmiş ikinci kitabı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun gerekçe alınarak toplatılmıştır. Neticesinde de hakkında dava açılmıştır. Fakat 1974 yılında Genel Af çıkmasından ötürü Kadir Mısıroğlu ile ilgili net bir karar çıkmadan dava düşmüştür.
Hakkında 163. Madde gereğince açılmış olan davaları ortadan kaldırmak istemiştir. Bunun için de 1977 senesinde Türkiye Genel seçimlerinde milletvekili adayı olmuştur. Bu adaylığını ise genel başkanlığını Necmettin Erbakan’ın genel başkanlığını yapmış olduğu Milli Selamet Partisi’nin Trabzon adayı olarak yapmıştır. İkinci sırada listeye konulan Kadir Mısıroğlu milletvekili seçilemedi. Bir sonraki sene de aynı partiden İstanbul senato adayı olmuştur. Lakin yine ikinci sırada olduğundan dolayı bunu da kazanamamıştır. 1978 senesinde de MSP Genel İdare Kurulu’na seçilmiştir. 12 Eylül Darbesi yapılmasından dolayı MSP Genel İdare Kurulu hakkında tevkif kararı verilmiştir.
Kadir Mısıroğlu, 12 Eylül Darbesi’nde kurumu ile ilgili tevkif kararından sonra ve daha önceki davaların bu dava ile birleşerek daha da artmasından ötürü yurt dışına gitti. Türkiye’den ayrıldıktan bir müddet sonra ailesini de Almanya’ya çağırttı. 1983 senesinde televizyon, radyo ve gazetelerden yapılan uyarılar ile Türkiye’ye dönmeye davet edilmiştir. Fakat Kadir Mısıroğlu bu davetlere karşı çıkmış ve ülkeye geri dönüş yapmamıştır. Bundan ötürü de Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığından çıkarılmıştır. Bu karar ardından da Birleşik Krallık ’tan siyasi iltica hakkı istedi. Gerekli kararı göstermesinin ardından iltica başvuru onaylandı. Fakat burada geçimini sağlayacak herhangi bir iş bulamamasından sonra tekrardan Almanya’ya döndü. Toplamda 11 sene yurt dışında yaşadıktan sonra 1991 yılında Türkiye’ye geri döndü ve çalışmalarına burada devam etti.
VEHBİ M.
30 August 2023 at 00:39Bir TC vatandaşı olarak o kadar çok kitap ve basılmış yazılı eserleri var ki?
Benden 20 yaş büyük bir insana sade
#allahrahmeteylesin diyebilirim.Atatürk ve silah arkadaşları , onları destekleyen vatanseverlerle tükenmiş bir enkazı restore edip laik, demokratik bir ülke haline getirmediler mi? Zatın kendisi de yeni kurulan devletin okullarında okumadı mı?
M k atatürk
11 March 2023 at 13:34Keşke yunan kazansa idi sözleri tarihe gecen
Ne olduğu bilinmeyen bir varandaş
Hesabını yaradana verecek…
M k atatürk