İlgini çekebilir

Sıla Çakır kimdir?

Biyografi Güncellenme Tarihi: 20.12.2016 12:19
Cahit Sıtkı Tarancı Vikipedi

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir ?

Cahit Sıtkı Tarancı Biyografisi

Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910 tarihinde Osmanlı Devleti yönetimindeki Diyarbakır şehrinde dünyaya gelmiştir. Ziraatçi bir ailenin çocuklarından birisi olarak dikkatleri çeken Tarancı, ilköğretim hayatına ilk olarak Diyarbakır şehrinde başlamıştır ve burada ciddi anlamda başarılı olarak dikkatleri çekmiştir.

Sonrasında ortaöğretim hayatı için ailesi tarafından Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesi’ne gönderilmiştir. Burada belli bir süre okuyan Tarancı, sonrasında ise Galatasaray Lisesi bünyesine geçerek eğitimini tamamlamıştır ve Fransızca’yı ana dili gibi konuşmaya başlamıştır. Kendisi o yaşlardan beri şiire son derece meraklı bir kişilik olarak dikkat çekmiştir.

İLK ŞİİRİ LİSE YILLARINDA YAYINLANDI

Galatasaray Lisesi bünyesinde okurken şiirler yazmaya başlayan Cahit Sıtkı Tarancı’nın ilk şiiri Galatasaray Lisesi’ne ait AKADEMİ DERGİSİ ve aynı zamanda SERVET-İ FÜNUN dergisinde yayınlandı. Hayatı boyunca kendisine arkadaşlık yapacak Ziya Osman ile birlikte de bu dönemde lise yıllarında tanışmıştır.

1931 yılı geldiğinde Mülkiye Mektebi’ne girdi. Yüksek Ticaret Okulu’nu da kazanarak eğitim hayatına başlayan Tarancı, o senelerde memurluk sınavını kazanarak Sümerbank memuru oldu ve eğitim hayatına nokta koyarak memuriyet yaşantısına başladı. Bu süre içerisinde de çeşitli denemeler yapan ve yazılar yayınlayan Tarancı, artık şiire iyice merak salmıştı.

CUMHURİYET GAZETESİ DÖNEMİ BAŞLAR

Sümerbank’ta ki görevinden ayrıldıktan sonra edebiyata çok daha yakın olabilmek adına yazılar yayınladığı Cumhuriyet gazetesi kadrosuna girmiştir. Cumhuriyet gazetesinin o dönemli sahipleri Nadir Nadi ve Doğan Nadi, Tarancı’da ki cevheri farkederek onu yükseköğrenim hayatını tamamlaması için Fransa’ya gönderirler.

Paris’te iken radyo spikerliği de yapan Tarancı, artık gerçek anlamda tanınan bir isimdir. 1933 yılında Ömrümde Sükut şiir kitabı’nı çıkarmıştır. Birçok farklı şiirini bu kitap içerisinde derleyen ve sevenlerine sunan Tarancı, şiirde etkilendiği akım ile de döneminin en önemli isimlerinden birisi oldu.

OTUZ BEŞ YAŞ ŞİİRİ İLE TANINDI

1946 yılı geldiğinde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenmiş olan şiir yarışmasında birincilik kazanarak tamamı ile tanınan şiir yazarlarından birisi olarak da dikkatleri çekmiştir. Cumhuriyet döneminin en iyi şairlerinden birisi olarak lanse edilmiştir.

Sanat, sanat içindir ilkesine bağlı olarak eserler çıkaran şairlerimizden birisidir. Şiirlerinde süslü bir dile önem veren ve güzel şekiller ile cümle kuran Tarancı, bu anlamda önemli bir akımın öncüsü olmuştur.

1953 YILINDA YENİ BİR ŞİİR KİTABI

1953 yılına kadar çok ciddi bir hazırlık içerisinde olan ve yazdığı şiirleri tek bir kitap içerisinde derleme amacı içerisinde olan Cahit Sıtkı Tarancı, Düşten Güzel şiir kitabını çıkararak o dönemin en çok konuşulan yazarlarından birisi olmuştur. Aynı zamanda sanat için sanat akımının da en iyi örneklerini süslü cümleler kurarak bu kitabında etkin bir şekilde gösterme yoluna gitmiştir.

1957 YILINDA İLK VE TEK MEKTUP ÖRNEĞİNİ YAZDI

Ciddi anlamda hayranı olduğu edebi kişiliklerden birisi olan Ziya Osman Saba için 1957 yılı geldiğinde Ziya’ya Mektuplar adında mektuplar içeren bir kitap yayınlamıştır. Kitap ölümünün ardından derlenmiştir. Kitap çok ciddi anlamda okunma rakamlarına erişmiştir ve döneminin en iyi mektup örneklerinden birisi çıkarmıştır.

Yine 1957 yılı içerisine Sonrası şiir kitabı yayınlandı. Bu kitap içerisinde ise önceki kitaplarında yer vermediği şiirleri ve çevirileri yayınlanarak unutulmaz birer esere dönüştürüldü.

1956 YILINDA HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

1953 yılında ani bir kriz geçirerek felç olan ve yatağa mahkum olan Cahit Sıtkı Tarancı, ülkemizde çeşitli şekillerde tedavi edildi. Daha sonrasında devlet desteği ile birlikte 1956 yılında Avusturya’nın Viyana şehrine gönderildi.

Viyana’da Zatülcenp hastalığına yakalandı ve 12 Ekim 1956 tarihinde Viyana’da hayata gözlerini yumdu. Ölümünün ardından Ankara’ya getirilen Tarancı,Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilmiştir ve naaşı hala buradadır.

CAHİT SITKI TARANCI EVİ

Ölümünün ardından edebi kişiliği ile daima hatırlanan, benimsenen ve devlet yetkilileri tarafından da unutulmayan Cahit Sıtkı Tarancı için 1973 yılında ailesinin Diyarbakır’da Cahit Sıtkı Tarancı Müze Evi şekline büründürüldü.

Cahit Sıtkı Tarancı Foto Galeri

Eserleri

  • ŞİİR KİTAPLARI
  • Ömrümde Sükut (1933)
  • Otuz Beş Yaş (1946)
  • Düşten Güzel (1953)
  • Sonrası (1957)
  • MEKTUP
  • Ziya’ya Mektuplar (1957)

Benzer Biyografiler

Ahmed Arif Sözleri
Ahmed Arif
Şair
Naşide Göktürk Biyografi
Naşide Göktürk
Şair
Ahmed Yesevi
Ahmed Yesevi
Şair
Arif Nihat Asya
Arif Nihat Asya
Şair

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir