İlgini çekebilir

Ebru Aytemur kimdir?

Biyografi Güncellenme Tarihi: 19.10.2016 17:24
Albert Einstein

Albert Einstein Kimdir ?

Albert Einstein Biyografisi

Bilim alanında Newton ile gelen klasik fiziğin yerine tüm evreni anlayabileceğimiz modern fiziğin babası olarak nitelendirilebilecek deha kişilik Albert Einstein, 14 Mart 1879 tarihinde Almanya’ya Bağlı Ulm kasabasında doğdu. Daha bir yaşındayken ailesi ile birlikte Münih’e taşındı ve burada babası ve amcası ile birlikte bir elektrik şirketi kurmuşlardır. Annesi müziğe yeteneği olan piyanist bir kişiydi. Albert Einstein daha okula başlamadığı yıllarda çokça konuşma sıkıntısı çekiyordu ve konuşmaya çok geç yallarda başladığı söylenmektedir. Küçük yaşlarda babasının hediye olarak verdiği pusula çok ilgisini çekmişti. Daha o yıllarda bilinmeze büyük merak duyuyor ve genç Einstein hemen hemen her konuda merak duyuyordu.

Anne babası Yahudi bir çift olmasına karşın pek de dindar bir aile değillerdi. Eğitimine dini eğitiminden daha fazla önem vermekteydiler. Genç Einstein’i Katolik Hıristiyan okuluna gönderdiler. Burada eğitim fazlasıyla disiplinliydi ve ezberci bir anlayış güdülmekteydi. Ancak buna rağmen Einstein kendisine öğretilen hemen hemen her şeyi çok çabuk kavramaktaydı ve birincilikle bitiriyor sınıfları hızla geçiyordu.

Ailesinin bakımını üstlendiği Talmud isimli bir üniversite öğrencisi sayesinde iyice bilime merak sarmaya başladı. Talmud da Einstein’daki hevesi ve zekâyı görmüştü. Kant’ı okumuş hemen hemen her anlattığını anlamıştı. Okulun yaz döneminde eline aldığı Öklid’in Elemanlar isimli kitabındaki teoremlere çözümler bile bulmuştu. On altı yaşına geldiğinde diferansiyel ve integral gibi matematik problemlerini çözmeyi beceriyordu.

Ailenin iflas sonucu İtalya’ya göçmesi ile birlikte her ne kadar Einstein’ın eğitimini tamamlaması için burada bırakmış olsalar da Einstein bunalıma girerek ailesinin yanına izin almaksızın geçti.

Almanya’nın sıkı disiplininden nefret eden Einstein Alman vatandaşlığından çıkarak İsviçre vatandaşlığına geçmek için başvurdu. Beş yıl süren vatansız yaşamından sonra İsviçre vatandaşı olarak kabul gördü.

1895 senesinde Zürih’e giderek Politeknik e girmek istedi henüz 16 yaşında olduğu için 18 yaş altını kabul etmeyen okula girebilmek için özel izin aldı. Fizik ve matematikteki üstün başarısını diğer dallarda gösteremeyince Lise bitirmesine karın almak üzere bu potansiyel genci de kaybetmemek için bir öneriyle gönderdiler. Daha sonra liseyi bitirir bitirmez altı ay küçük olmasına karaşın kabul edildi. Derslerde seçiciydi ve pek çok öğrencinin aksine Fizik bölümünü seçmişti. Okulun fizik laboratuvarları yeni ve moderndi. Einstein dersi ya da profesörünü beğenmese o dersi almıyor sadece ilgi duyduğu alana yoğunlaşıyor ve o alanla ilgili kitapları okuyordu.

1900 senesinde üniversiteden mezun oldu ve iki sene sıkıntılı bir şekilde öğretmen olmak için iş arayarak geçirdi. Daha sonra patent şirketinde bir iş buldu ve buradaki patentleri değerlendirme aşamasında ışık ve maddenn doğasına yönelik yeni fikirler aklına dolmaya başladı. Bu iş Einstein’ın kuramlarını ortaya koymasında çok büyük bir fayda sğlamıştı. İki yıl çalıştıktan sonra ayrıldı ve 1909 senesinde üniversitede kuramsal fizik profesörü olarak çalışmaya başladı.

Bu dönemde Mileva ile evlendi bu evlilikten iki çocuk sahibi oldu ve evlilikleri 1919 da boşanma ile son buldu.

1905 senesinde yayımladığı dört adet makalesi de fizik dünyasını derinden sarstı. Almanya’ya öğretim elemanı olarak gitmesine karşın Nazilerin kitap yakmaları nedeniyle buradan ayrıldı ve bir daha gelmeyeceğine yemin etti. Daha sonra bir kaç ülke dolaşsa da vefatına kadar yaşayacağı ABD’ye göç etmiştir.

Einstein’i bilim dünyası için önemli kılan buluşlarının başında özel görelilik kuramı gelmektedir. Bu kurama göre ışık hızı eas alınarak yapılan hesaplamalara göre hem zaman hem de mekan izafiydi ve farklı fiziki koşullarda değişikliğe uğrayabilirlerdi. Bir diğer buluşu ise genel görelilik kuramı ise özellikle yer çekimine farklı bir bakış açısı getirmişti. Özellikle dünyamız dışındaki daha geniş kütleli yapıların hareketini açıklamada klasik Newton fiziğinin cevap veremediği pek çok soruya cevap bulmaktaydı. Ayrıca kütle enerji eşitliğini gösterdiği sabiti ile ve foto elektrik etkin açıklanmasına yönelik çalışması ve daha sonraları ismi çok daha sık duyulacak olan kuantum fiziği ve belirsizlik ilkesine yönelik de çalışmalar yapmıştır.

Ölümünden sonra bedenine tapılmaması için yakılması talimatı verilmiş ancak o gece nöbetçi olan bir çalışan beynini çalmış ve işinden atılmasına rağmen geri vermemiş, ancak çalışmalarda kullanılabileceği sözünü aldıktan sonra vermiş 1955 senesine kadar da muhafaza edilmiştir.

Albert Einstein Foto Galeri

Albert Einstein Kitapları

  • Görelilik; Özel ve Genel Kuram: Popüler Bir Yorum
  • Görelilik’in Anlamı
  • Tek Atomlu İdeal Gazların Kuantum Kuramı
  • Gördüğüm Kadarıyla Dünya, Denemeler
  • Otobiyografik Notlar, Denemeler
  • Fiziğin Evrimi

Benzer Biyografiler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir