İlgini çekebilir

Mehmet Durakoğlu kimdir?

Biyografi Güncellenme Tarihi: 20.12.2016 12:19
Ahmet Kaya

Ahmet Kaya Kimdir ?

Ahmet Kaya Biyografisi

Ahmet Kaya, 28 Ekim 1957 doğumlu sanatçı, Malatya’da dünyaya gelmiş aile tarafı aslen Adıyamanlıdır. Bu ailenin beşinci çocuğudur. Babası devlet kurumunda mefruşat işi ile ilgilenmekteydi. Müziğe olan ilgisini daha çok genç yaşlarda babasının altı yaşındayken kendisine hediye ettiği bağlama ile başlamıştır. Aynı zamanda bulunduğu ilde kaset ve müzik plakları satan bir dükkânda çalışması ile kişiliği usta bir müzisyen olma yönünde şekillenmeye başladı. Aile geçim sıkıntısı çekince o dönemlerde meşhur olan İstanbul’un taşı toprağı altındır diyerek İstanbul’a göç etmişlerdir. 1972 yılında İstanbul’da devam eden hayat mücadelesinin içinde okulu da bırakmak zorunda kalması ile işportacılık ve işyerlerinde çıraklık gibi işler yaptı. Kendisinin de ifade ettiği gibi böylesine büyük bir şehirde var olma mücadelesi verip, büyük ve kalabalık adeta insanları yutan bu koca şehirde hayata alışma ve tutunmanın mücadelesini verdi.

Daha 16 yaşındayken yasa dışı afiş bastığı gerekçesi ile hapse atıldı. Buradan sonra birkaç arkadaş Halk Birimleri Derneği çalışmalarına iştirak etti. Bu etkinliklerin kendisi için en büyük önemi bağlama çalarak insanlara kendisini tanıtabiliyor olmasıydı. Bir etkinlik çerçevesinde Ruhi Su ile tanıştı ve O’nun Mahsus Mahal isimli türküsünü söyledi. 1978 senesinde Gelibolu’da askerliği esnasında da askeri orkestrada müzik çalışmalarına devam etti ve askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi.

İlk yılları çok zor geçer Ahmet Kaya’nın. İşsizlik nedeniyle zor günler geçirmiştir. Bu dönemde eşi ile ayrıldı ve kendi söylemiyle sistemi baştan işleterek hapishaneye girmeye çalıştı. Pek çok zorluk altında ilk kaseti Ağlama Bebeğim albümü piyasaya çıkar ancak kısa sürede toplatılır ancak yine serbest bırakılır. Artık hayata tutunmanın yolunu bulmuş ve kendini ifade edebileceği çocukluk yıllarından beri hiç bırakmadığı bağlamasıyla eserler vermeye başlamıştır. Aynı sene içerisinde hemen Acılara Tutunmak albümünü çıkarır. Stüdyonun sahibi ise o sıralarda Metris Cezaevinde bulunan Selda Bağcan’ın kardeşi Sezer Bağcandır. Gülten Hayaloğlu ile de böyle tanışır Ahmet Kaya. Bu dönem idam mahkûmu Nevzat Çelik Şafak Türküsü’nü yazmıştır. Ahmet Kaya bu bağlantıları sayesinde Şafak Türküsü’nü piyasaya çıkartır. Öyle büyük bir etki yapar ki geniş kitleler için artık büyük bir üstat daha vardır; Ahmet Kaya isminde.

İlk dönemlerde bağlama ile verdiği eserlerini ile icra ettiği müzik tarzı ne pop ne halk müziği ne de arabesk olarak nitelendirilemiyordu. Bu nedenle yaptığı müzikler için özgün müzik tabiri kullanılmaya başlandı. Kendisi ise müziği için devrimci arabesk yahut protest olarak isimlendirmiştir.  Pek çok ünlü şairin şiirlerini de bestelemiş ve seslendirmiş, müzik yaşantısında toplam 22 kaset çıkartmıştır. Kürtçülükle suçlanan Ahmet Kaya tüm bu eserleri içerisinde sadece bir adet türküyü Kürtçe olarak seslendirmiştir.

10 Şubat 1999 tarihinde Magazin Gazetecileri Derneği’nde düzenlenen ödül töreninde yılın en iyi sanatçısı ödülünü almış ancak burada yaptığı konuşma ile aldığı ödülü tüm cumartesi annelerine, tüm basın emekçilerine teşekkür eder ve yakın bir zamanda Kürtçe bir şakı seslendireceğini söyler. Sözlerinin devamında sarf ettiği Bu kürtçe şarkıyı yayınlayacak aramızda cesaretli televizyoncular var biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını biliyorum demesi üzerine salonda davetli olan pek çok kişiden tepki almış ilerleyen yılalrda özrünü belirtecek olan Serdar Ortaç ise çıkıp en sert tepkiyi ortaya koymuştur. MGD görevlileri Ahmet Kaya’yı hızla salondan uzaklaştırırlar. Bu olayın ardından 1993 senesinde Berlin Kürt İş Adamları toplantısında verdiği iddia edilen bir pozun Hürriyet Gazetesinde yayınlanması ile Bölücü PKK’ya yardım ve yataklık yaptığı gerekçesiyle hakkında 10,5 yıl hapis cezası istemiyle davalar açılmış, Ahmet Kaya ise bahse konu haberin gerçeği yansıtmadığını beyan etmiş, ülkeyi size bırakıyorum diyerek 1999 senesinde Türkiye’den ayrılmıştır. Gıyabında 3 yıl 9 aylık ağır hapis cezası kararı çıkartılmıştır.

Arabamı şerefsizlere bıraktım gibi bir ifadede bulunduğu iddiasıyla yeniden hakkında pek çok dava açılmış bu iddialara yine Hürriyet Gazetesi ön ayak olmuştur. Kendisi Zaman Gazetesine verdiği bir röportaj ile söylediklerinin çarpıtıldığını ve art niyetli davranıldığını beyan etmiştir.

Paris’te Hoşakalın Gözüm isimli albümü üzerinde çalıştığı esnada takvimler 16 Kasım 2000’i gösterirken kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur. Sonrasında ise kendisine hakkı iade edilmeye çalışılarak pek çok ödül verilmiştir. Mezarı halen Paris’tedir.

Ahmet Kaya Foto Galeri

Albümleri

  • Şarkılarım Dağlara
  • Biraz da Sen Ağla
  • Yıldızlar ve Yakamoz
  • Hoşçakalın Gözüm
  • Dinle Sevgili Ülkem
  • Beni Bul
  • Acılara Tutunmak
  • Gözlerim Bin Yaşında
  • Tedirgin
  • Başkaldırıyorum

Benzer Biyografiler

Sinem Yalçınkaya
Sinem Yalçınkaya
Şarkıcı
Ali Kınık
Ali Kınık
Şarkıcı
Çağatay Akman
Çağatay Akman
Şarkıcı
Kutsi
Kutsi
Şarkıcı
Manuş Baba Kimdir?
Manuş Baba
Şarkıcı
Berkay Şahin
Berkay Şahin
Şarkıcı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir