İlgini çekebilir

Ulviye Karaca kimdir?

Galeri Son Güncellenme: 19.10.2016 20:24

Alparslan Türkeş Foto Galeri

Alparslan Türkeş Biyografi
Alparslan Türkeş Biyografi

Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ile Fatma Zehra Hanım’ın çocuğu olarak 25 Kasım 1917 tarihinde dünyaya gelen Alparslan Türkeş’in doğum yeri Lefkoşa’dır. Daha sonra ilesi ile birlikte Limasol’dan kalkan İtalyan menşeili Viyana Gemisi’ne binerek 1933 senesinde İstanbul’a göç etmişlerdir.

Göç ettikleri sene olan 1933 senesinde yine kendisi gibi Lefkoşa’da dünyaya gelmiş olan İzmit milletvekili olarak da mecliste yer alan Hüseyin Sırrı Bellioğlu’nun tavsiyeleri üzerine Kuleli Askeri Lisesi’ne gitmiş ve buradan mezun olarak Harp Okuluna gitmiştir. Elbette Askeri Lise yıllarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığı için okula geçici kayıtla girmişti ancak vatandaşlığa geçmesi sayesinde okula devam edebilmişti. 1936 senesinde Kara Harp Okulu’ndan Piyade Subayı mezun olan Alparslan Türkeş atış okulundaki eğitiminden sonra Teğmen olarak göreve başlamıştır.

Refik Yurtsever’in yeğeni olan Muzaffer Hanım ile evlenmiş ve Gelibolu’da 58.Piyade Alayı 5.Bölük Komutanı olarak görev yapmıştır. Daha sonraları ise meslek hayatı boyunca Balıkesir, Bandırma Edincik, Erdek ve Marmara Adası’nda görev yapmıştır.

1949 senesinde Turanclık suçlaması ile birlikte yargılanmıştır. Yargılanması esnasında Nihal Atsız ve Nejdet Sançar gibi milliyetçi isimler de vardır. Bu davada yargılanması sonucunda bir seneye yakın bir süre Tophane Askeri Hapishanesi’nde kalmıştır. 1945 senesinde Askeri Yargıtay kendisini tahliye etmiş ve iki sene sonra da beraatına karar verilmiştir.

Turancılık Davası’nın beraat ile sonuçlanmasından sonra üsteğmen iken ihraç edildiği orduya yeniden geri dönmüş ve 1955 senesinde Harp Akademisi’ni bitirerek ABD’de Amerikan Harp Akademisi’nde okumaya hak kazanmıştır. Buradan da başarıyla mezun olarak Washington’da NATO karargâhında Daimi Komite içerisinde Türkiye’yi temsilen görev almıştır. Bu sırada Uluslararası ekonomi eğitimi almış ve Almanya’nın Atom ve Nükleer Okulu’nda da ilgili alanda kendisini geliştirmiştir. Albay olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda NATO Şube Müdürü olmuştur.

1960 darbesinden önce Elazığ’dan Ankara’ya atanmıştı. Buraya gelince Talat Aydemir kendisini Milli Birlik Komitesi’ne önerdi. Darbe planlayıcısı ve yöneticisi ekip burada görev almaktaydı. Darbe bildirisini radyodan okumasıyla birlikte adı sıkça anılır olmuştu. Buradan emekli edilerek sürgüne gönderildi ve Yeni Delhi’de büyükelçi müşavirliği yaptı. Yurda döndüğü 1963 senesinde halk tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştı.

Bu noktadan sonra siyasi hayatı başlayan Alparslan Türkeş, Adalet Partisi’ne katılma teklifi almasına rağmen katılmayarak kendisi Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği’ni kurdu. Bu sırada Talat Aydemir kendisi ile irtibat kurmuş ancak anlaşamadıkları için darbeyi hükümete haber vermişti. Her ne kadar darbe ile ilgili yargılansa da darbeyi haber verdiği için suçlu bulunmamıştır. Daha önce bir arada bulunduğu 14 vatansever ile buluşarak yeni bir strateji belirleme çabasına girdiler ve nihai olarak Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi isminde partiye girerek fiili olarak siyasete atılmış oldu.

Parti tüzüğüne 9 ışık doktrinini sokan kişi kendisidir. 9 Işık ile birlikte parti bayrağının da terazi resminden üç hilale çevrilmesini sağlamış ve parti ismini de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nden Milliyetçi Hareket Partisi’ne değiştirmiştir.9 Işık ile ilgili bir de kitap yazmıştır. Türkeş bu dönemden sonra sevenleri tarafından Başbuğ lakabı ile anılmaya başlamıştır. Aynı sene içerisinde milletvekili seçilerek meclise girmeye hak kazanmış oldu. Siyasi alanda hızla ilerledi ve 1966 yılındaki cumhurbaşkanlığı değişiminde aday oldu, ancak seçilemedi. 1974 de eşinin vefatı üzerine Seval Türkeş’le evlendi.

1975 sonrasında Milliyetçi Cephe adında kurulan koalisyonda başbakan yardımcısı oldu. Bu dönem sağ- sol çatışmalarının tırmandığı bir dönemdi ve 12 Eylül darbesi ile kutuplaştırmaya taraf olduğu gerekçesi ile 45 yıl hapis yattı. İdam cezası istemiyle yargılandı ancak beraat etti.

1987 sonrası siyasi yasağı ortadan kalkınca yeniden Milliyetçi Çalışma Partisi’ne girerek genel başkan oldu. 1991 senesinde Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile birlikte ittifak yaparak Yozgat’tan milletvekili olarak meclise girdi.

1995 seçimlerinde baraja takılarak parlamento dışı kalan Alparslan Türkeş, uzlaşmacı kimliği ile ön plana çıktı. 9 Işık isimli temel eseri dışında da pek çok kitap yazdı, düşüncelerini kitaplaştırdı.

İki evlilik geçiren Alparslan Türkeş’in ilk eşinden beş ve ikinci eşinden iki çocuk sahibi olmuştur.

4 Nisan 1997’de kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yummuştur. Kabri Ankara Beştepe’dedir.

Alparslan Türkeş Kişisel Bilgiler

Alparslan Türkeş Kimdir?Asker ve Siyaset Adamıdır. Milliyetçi Hareket Partili idi. "Başbuğ Türkeş" olarak anılır.
Alparslan Türkeş Gerçek Adı Nedir?Gerçek adının Hüseyin Feyzullah olduğu söylenmektedir.
Alparslan Türkeş ÖlümüAlparslan Türkeş, 1997 yılında Ankara'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle vefat etmiştir.

Eserleri

  • MHP ve Bozkurtlar
  • Türklük Gururu ve Şuuru
  • Bir Devrin Perde Arkası
  • Her Türlü Emperyalizme Karşı
  • Türkiye'nin Meseleleri
  • Türk Milliyetçilerinin Zaferi
  • Milliyetçilik
  • Ülkücülük
  • Milli Devlet Güçlü İktidar
  • 27 Mayıs, 13 Kasım, 21 Mayıs ve Gerçekler

Benzer Biyografi Yazıları

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Siyasetçi
Andrey Karlov
Andrey Karlov
Siyasetçi
Bülent Arınç
Bülent Arınç
Siyasetçi
İsmet Sezgin
İsmet Sezgin
Siyasetçi
İdris Baluken
İdris Baluken
Siyasetçi
Figen Yüksekdağ
Figen Yüksekdağ
Siyasetçi

Alparslan Türkeş, Siyasetçi, ile ilgili tüm bağlantılara ulaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir